M Moser Associates transforms historic power station in Singapore into Dyson HQ

Dyson St James power station

International practice M Moser Associates has repurposed a former power station in Singapore to create the global headquarters for technology company Dyson, with interiors blending the station’s industrial heritage with contemporary materials.

The transformation provides Dyson with 140,000 square feet (13,006 square metres) of office space. The design was both shortlisted and recently named public vote winner in the large workspace interior category of Dezeen Awards 2022.

Amphitheatre-style seating
Amphitheatre-style seating encourages informal gathering

Originally built in 1926 in the Edwardian style, the coal-fired St James Power Station was Singapore’s first municipal power plant and remains an important heritage landmark, decommissioned in 1976 and used as a warehouse for nearly two decades.

During the transformation of Singapore’s industrial harbourfront into a commercial area in the 1990s, the plant became a bustling nightlife venue before closing in 2018, with the project to redevelop it beginning in 2019.

Dyson staircase by M Moser Associates
A sculptural spiral staircase frames the former turbine hall

The focal point of M Moser Associates‘ design was the former turbine hall, which has been used to create a dramatic, four-storey atrium framed by exposed black steelwork and a sculptural spiral staircase.

Sheltered underneath tall trees in raised planters that double as desks, a cafe sits alongside an area of amphitheatre-style seating to encourage informal gathering.

Employees enter through the turbine hall

“A dramatic four-storey industrial space, inspired by the quadrangles of university campuses, this central space serves as a circulation hub, connecting all areas,” explained the practice.

“Employees enter the Turbine Hall as they head to work, [and] are greeted with a symbolic reminder of the building’s new revitalised purpose – to spark design and technological innovation,” it continued.

Interior by M Moser Associates
M Moser Associates created a mixture of spaces inside

Organised around this central space, four levels are zoned into a mixture of offices, laboratories, and social spaces, designed to provide a range of more private, quiet spaces and collaborative areas.

On the top floor, spaces benefit from higher ceilings underneath the exposed, black steel trusses of the plant’s roof structure, and above this, a landscaped rooftop terrace provides external gathering space overlooked meeting rooms with full-height glazing.

Externally, the building’s brick and paintwork has been restored with Dyson’s logo emblazoned on a chimney, and the new material choices seek to reference this industrial heritage.

A simple palette of dark stone, wood and metal complements and celebrates the contrast with the exposed structure, such as in an atmospheric meeting room housed at the base of one of the brick chimneys.

Dyson meeting room
An atmospheric meeting room is housed at the base of one of the brick chimneys

“Concrete flooring and black metal speak of the building’s past, while technical materials like polycarbonate, metal mesh and mirrored cladding announce its new future,” said the practice.

“This sympathetically repurposed building is a rare example of architectural renewal and urban sustainability,” it continued.

Dyson headquarters cafe
Concrete flooring “speaks of the building’s past”

In London, another historic coal-fired plant – the iconic Battersea Power Station – has recently reopened following an extensive redevelopment by WilkinsonEyre, and now houses shops, office space and apartments.

The images are courtesy of M Moser Associates. 

The post M Moser Associates transforms historic power station in Singapore into Dyson HQ appeared first on Dezeen.